Nagy évjárat, kiegyensúlyozott borokkal

N a g y é v j á r a t , k i e g y e n s ú l y o z o t t b o r o k k a l

Facebook
Twitter
LinkedIn
Az Első Gólya újboraink már a polcokon, a vörösborok kipréselve, itt az ideje, hogy számvetést végezzünk az idei évjáratról. Egyértelmű, hogy 2023 váratlanul jól alakult, köszönhetően a csapadéknak, de ne szaladjunk ennyire előre!

Még az óévben nekiláttunk a metszésnek, az időjárás kedvező volt, így jól haladtunk vele. Végre értékelhető mennyiségű csapadék hullott a télen, ami azért nagy szó, mert a Soproni borvidék az ország legszárazabb területei közé tartozott az elmúlt pár évben. Ráadásul hűvösen indult a tavasz, a későbbi rügyfakadás pedig lehetővé tette, hogy kényelmesen befejezzük a támrendszer karbantartását és a kötözést. 

metszés a Soproni borvidéken, Vincellér Borbirtok

A kényelmes kezdés után persze volt izgalmas időszak is, június elején vált izgalmassá a helyzet. Akkor ugyanis egyszerre melegedett az idő és kezdett esni az eső, amitől intenzíven  növekedni kezdtek a hajtások. A törzstisztítást és hajtásbefűzést át kellett gondolni, hogy minden munkát időben el tudjunk végezni.

Idén rég nem látott gombabetegség-nyomással szembesültünk, a lisztharmat és peronoszpóra is felütötte fejét, ez pedig extra feladatokat adott. Sokszor olyat is láttunk kiskertekben, hogy rezisztens fajtáknál is előfordult a fertőzés. Nagy volt a nyomás az ültetvényeken és persze rajtunk is, ennek ellenére sikerült tökéletesen megvédeni a szőlőt, semmi kárunk nem keletkezett emiatt. A meleg és csapadékos nyár eredményeként a lombnövekedés intenzív volt, jó ideje nem láttunk ilyen lombozatot, jó volt ránézni a szőlőre egész nyáron.

egészséges, dús lombozatú szőlő a Soproni borvidéke, Vincellér Borbirtok

Augusztus végére minden szőlő szüretelhető állapotba került, az évjárat nagy előnye volt, hogy a tavalyihoz képest 10 nappal később kezdhettük a szüretet. Egyrészről így volt időnk tökéletesen felkészülni, másrészt valahol ezt gondolnánk normálisnak.

A termés szempontjából elégedettek vagyunk, a mennyiség jó átlagos, briliáns minőség mellett. Néhány parcella ráadásul kiemelkedően teljesített, akár még válogatás tételekre is látunk esélyt. A kiegyensúlyozott nyárnak köszönhetően igen szép és kifejező savak és aromák maradtak meg a borokban, fantasztikus illatokat, aromákat kóstolunk a kierjedt borokban.

Az erjedés a fehérboroknál és rozéknál a megszokott alacsony hőmérsékleten, lassan és egyenletesen ment végbe. A vörösborokat egy hónap héjon tartás után préseltük ki, kóstolva érezhető, hogy már spontán végbement az almasavbomlás. Jó érzés, hogy beavatkozás nélkül zajlanak le a folyamatok, egyébként is szeretjük megadni a borainknak a kellő időt.

Vincellér Borbirtok Első Gólya nevű primőr rosé bora

Nagy évjáratot várunk, az, hogy kicsit vagy nagyot szól, még előttünk is kérdés, de a lehetőség egyértelműen ott van. A 2023-as évjárat legnagyobb pozitívuma egyértelműen a csapadék mennyisége volt, nagyon elégedettek lennénk, ha jövőre is ennyit esne.