A p i n c e

Az UNESCO világörökség címével büszkélkedő Fertő tó déli partján találjuk a Vincellér Borbirtokot. Az 1811-13 között épült pince egykoron Széchenyi István édesapjáé volt, aki jó diplomáciai kapcsolatainak köszönhetően sikeres vállalkozást vitt jó ideig. A jelenlegi 3 tulajdonos család (Molnár Ákos és Tibor, Pieler Pál, Sásdi István és Tamás) 1986 óta készítenek itt bort, akkor 5 család összefogásával indult a vállalkozás, az állami gazdaság tapasztalt szakembereivel.

Ma 13,5 hektáron gazdálkodunk, elsősorban Kárpát-medencei fajtákra koncentrálva. A Soproni borvidék adottságait figyelembe véve zenitet, zöld veltelinit, kékfrankost és zweigeltet termelünk, ezekből készítjük borainkat. Az ültetvények egy része Fertőrákos és Balf között található, és a Fertő tóra néznek, az itteni dűlőket a Soproni borvidék legjobb adottságú területei közé sorolják.

Az területek művelésekor törekszünk a kíméletességre, együtt élünk a környezetünkkel, szeretnénk ugyanolyan állapotban továbbadni unokáinknak, ahogy mi kaptuk.

Két borstílusban dolgozunk: a Vincellér borokat elsősorban a mindennapokra ajánljuk, itt a fajták gyümölcsös karakterére helyezzük a hangsúlyt. A Molnár Titi Selection borai lehetőséget adnak a borásznak a kísérletezésre, a termőhely kiemelésére. A spontán erjesztett tételek mellett megjelenik a narancsbor vagy a hosszabb hordós érlelésű rozé is a kínálatban, természetesen csak az arra alkalmas évjáratokból. Erősen limitált mennyiségekben készülnek ezek a borok, melyek elsősorban a gasztronómia és a tapasztalt borfogyasztók elismerésére számíthatnak.